Menu

Erityisen hyvä olkaniveltutkimus

Olkanivelen vaivojen tutkimuksissa ja hoidossa on otettu isoja edistysaskeleita magneettikuvauksen yleistymisen myötä. Radiologi Osmo Saarisen mielestä magneettikuvaus on erityisen hyvä tutkimusmenetelmä nimenomaan olkavaivoissa.

Tyypillisiä olkanivelen ongelmia ovat sijoiltaanmenot, murtumat sekä kiertäjäkalvosimen eli rotator cuffin jännevaivat. Magneettitutkimus paljastaa murtumat – jopa sellaiset, jotka eivät tavallisessa röntegkuvassa näy - ja jännerepeämät tarkasti, mutta erityisen hyvä se on sijoiltaanmenojen tutkimisessa.

- Olkanivelen sijoiltaamenoihin liittyy helposti lapaluun nivelkuopan reunuksen vamma. Puhumme labrumvauriosta ja voimme hyvin sanoa, että magneettikuvaus on ainoa kuvantamistutkimus, jolla se on todettavissa.

Pahoissa tapaturmissa olkapäähän syntyy helposti useampia erilaisia vammoja. Tarkka ennakkokäsitys niiden laadusta on oleellista tietoa sekä leikkaustoimenpidettä suunnittelevalle ortopedille että toipumisjakson edessä olevalle potilaalle. Huolellinen tutkimus auttaa jatkohoidon, kuntoutuksen sekä sairausloman pituuden arvioinnissa.

- Diacorissa olkanivelen magneettikuvauksissa käytetään aina nivelensisäistä tehosteainetta. Se tarkentaa diagnostiikkaa, eikä siitä ole mitään haittaa. Me teemme olkakuvauksia useita joka päivä, Saarinen kertoo.

Kolme “teslaa”

Magneettikuvauksen yhteydessä puhutaan usein “tesloista”, mikä käytännössä tarkoittaa kuvauslaitteen tehokkuutta ja tarkkutta. Diacorilla on käytettävissä sekä 1,5 että 3 teslan laitteet.

Käytämme olkanivelen magneettikuvauksissa aina nivelensisäistä tehosteainetta, joka tarkentaa diagnostiikkaa.

- Kovin kipeiden potilaiden kohdalla merkittävä asia on myös se, että 3 teslan laite on nopea. Näin potilaan ei tarvitse sinnitellä paikallaan hankalassa asennossa pitkään.

Kuvausyksikössämme on radiologi paikalla aina kun kuvia otetaan. Sekin on potilaan etu, sillä diagnoosin saa yleensä välittömästi. Näin myös varmistetaan, että potilasta ei tarvitse pyytää lisäkuviin jälkeenpäin.

Normaali röntgenkuvaus on edelleen olkavaivojen perustutkimus, etenkin tapaturmissa. Se kertoo kuitenkin vain luiden tilanteesta. Isompi osa olkapään vaivoista liittyy jänteisiin, rustoihin ja lihaksiin. Saarinen on jokin verran varovainen myös ultraäänitutkmuksen suhteen.

– Se edellyttää lääkäriltä vankkaa kokemusta ja virhediagnostiikka on silti valitettavan mahdollista. Magneettikuvaus on kyllä selvästi paras olkapään kuvantamistutkimus.

Esko Heikkinen

Lisätietoja magneettitutkimuksesta

  • Magneettitutkimuksessa tarvitaan Kelan sairausvakuutuskorvauksen saamiseksi erikoislääkärin lähete.
  • Voit varata ajan verkossa, puhelimitse numerosta 09 775 0800 tai suoraan magneettiyksiköstä numerosta 09 7750 8130
  • Ota mukaan tutkimukseen lääkärin allekirjoittama lähete (voi olla myös sähköinen) sekä voimassa oleva Kela-kortti.
  • Saavu ilmoittautumiseen hyvissä ajoin, jotta ehdit täyttää esitietolomakkeen
  • Varaa soitto- tai vastaanottoaika lähetteen kirjoittaneelta lääkäriltä tutkimustulosta varten.