Menu

Diabetes on hyvä todeta ajoissa

Kakkos- eli aikuistyypin diabetesta sairastavien määrä kasvaa Suomessa vuosi vuodelta. Koska taudin oireet ovat monesti epämääräisiä ja lieviä, tutkimattomien ja hoitamattomien potilaiden määrä on huomattava. 

Sisätautilääkäri Jyrki Olkinuora on tavannut vastaanotollaan paljon potilaita, jotka ovat ymmärtäneet vasta hoitoon päästyään, kuinka huonossa kunnossa olivatkaan. Lääkärin vastaanotolle he ovat hakeutuneet esim. pitkään jatkuneen väsyneen ja voimattoman olon takia. Sairaus on usein alkuvaiheessa oireeton tai oireet kehittyvä niin hitaasti, ettei niihin kiinnitä edes huomiota, ja tauti jää hoitamatta. Potilaan saapuessa vastaanotolle tauti voi olla jo pitkälle edennyt. 

- Diabeteksen hoitoon on hyvä suhtautua vakavasti, koska hoitamattomana sairaus on vaarallinen ja aiheuttaa mm. sepelvaltimotautia, munuaissairautta, alaraajojen verenkiertohäiriöitä, aivohalvausta sekä näköä uhkaavaa verkkokalvosairautta.

Diabetes on helppo todeta määrittämällä verikokeella paastosokeri. Hoito on pitkäjänteistä ja sen onnistuminen edellyttää tiivistä ja luottamuksellista hoitosuhdetta. Diacorissa hoitotiimiin kuuluu hoitavan lääkärin ja diabeteshoitajan lisäksi ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti, jalkojenhoitaja sekä muita erikoisalojen lääkäreitä. Hoito on tiimityötä, jossa potilaan ja diabeteshoitajaan rooli korostuu. Kokonaisvaltaisuus on hoidossa tärkeintä, näin ehkäistään lisäsairaudet. 

Diabetekseen on hyvä suhtautua vakavasti, koska hoitamattomana sairaus on vaarallinen.

- Diabeetikon on hyvä hahmottaa, että pelkkä lääkärissä käynti ei riitä, vaan diabeteksen hoitopolkuun kuuluu useampia ihmisiä. Esimerkiksi diabeteshoitajan rooli on tärkeä, vaikka hoitovastuu onkin lääkärillä, Olkinuora painottaa.

Kuinka hoidan tyypin 2 diabetesta?

Jyrki Olkinuora korostaa, ettei pelkkä lääkitys riitä diabeteksen hoidoksi. Lääkäri ja hoitajat ovat valmentajina mukana tukemassa, mutta viime kädessä vastuu hoidosta on potilaalla. Hoitoa ei tulisi missään nimissä jättää kesken.

- Melkein kaikilta potilailta vaaditaan lääkityksen aloittamisen lisäksi myös elämäntaparemonttia, kuten painonpudotusta, muutoksia ruokavalioon sekä liikunnan lisäämistä. Markkinoille on tullut viime vuosien aikana myös uusia lupaavia lääkkeitä. 

Hyvällä hoidolla ja varhaisella diagnoosilla voidaan vaikuttaa diabetesta sairastavien henkilöiden elämänlaatuun sekä pienentää diabeteksesta aiheutuvia kustannuksia. Lykkääntynyt hoito on kallista, ja varsinkin lisäsairauksien ilmaantuminen moninkertaistaa diabeteksen aiheuttamat kustannukset. 

- Työikäisessä väestössä on paljon työkyvyttömiä henkilöitä juuri diabeteksen aiheuttamien komplikaatioiden takia. Diabetesta etsitään ja hoidetaan, jotta tällaiset tapaukset voitaisiin estää. 

Diabetes kannattaa todeta ajoissa! Lääkärin tai diabeteshoitajan vastaanotolle on hyvä hakeutua, mikäli epäilet sairastavasi diabetesta joko oireiden tai sukutaustan vuoksi. 

Niina Järvinen
 

Yleisimmät diabeteksen oireet:
-    Janon tunne
-    Voimakas virtsaamisen tarve
-    Yleinen väsymys
-    Aterian jälkeinen väsymys
-    Huonovointisuus
-    Hikoilu