Menu

Bakerin kysta

Tavallisin polvinivelessä esiintyvä pullistuma on polven taakse polvitaipeeseen ilmestyvä Bakerin kysta. Nimensä vaiva sai 1800-luvun lopulla, kun Baker-niminen lääkäri osoitti pullistuman olevan yhteydessä polvinivelen sisällä olevaan ongelmaan.

Ortopedi Eric Lingon mukaan Bakerin kysta on joko polven nivelkapselin takaosan pullistuma tai polven takaosan lihasten viereinen limapussi. Ne voivat olla yhteydessä toisiinsa "kanavan" avulla. Usein kystasta on yhteys nivelonteloon, jolloin nivelen turpoaminen saa aikaan myös kystan pullistumisen

Kysta täyttyy usein juostessa, kun lihakset pumppaavat nesteen sinne. Läppämekanismi voi estää takaisinvirtauksen, joten kysta ei välttämättä häviä juoksun loputtua.

Jomotusta ja paineen tunnetta

Oireina kystasta ovat paineen tunne ja jomotus polvitaipeessa, varsinkin kyykistyessä ja polvea koukistettaessa. Kysta voi myös painaa hermoja ja verisuonia. Rasituksen jälkeinen kipu ja arkuus sekä ojennus- tai koukistusvaje ovat myös tavallisia. Joskus ensimmäinen oire voi olla kystan repeäminen, jolloin pohkeen äkillinen kiputila saattaa muistuttaa oireiltaan laskimotukosta.

- Bakerin kysta voi olla synnynnäinen, jolloin se tavallisesti häviää itsestään 10 ikävuoteen mennessä. Näille tapauksille ei pidä tehdä mitään, Linko sanoo.

Aikuisilla kystan pullistumisen aiheuttaa joko polvinivelen kuluma tai jokin vamma.

Aikuisilla kystan pullistumisen aiheuttaa joko polvinivelen kuluma tai jokin vamma, joka lisää polven nivelnesteen eritystä täyttäen kystan. Useimmiten kyseessä on sisemmän kierukan takasarven repeämä.

Ortopedi löytää Bakerin kystan useimmiten katsomalla ja tunnustelemalla. Ultraäänitutkimuksella voidaan varmistaa, että kyseessä on todellakin Bakerin kysta eikä mikään muu. Bakerin kysta näkyy hyvin myös magneettikuvassa, mutta sitä ei kuitenkaan aina tarvita.

monia HOITOVAIHTOEHTOJA

Bakerin kysta on hyvin tavallinen, mutta aina sen kantaja ei välttämättä ole edes huomannut sen olemassaoloa, etenkin jos se on ollut täysin oireeton. Moni potilas tulee taudin kanssa toimeen, varsinkin saatuaan nimen vaivalleen. Välttämättä sille ei siis tarvitse tehdä mitään.

Aina vaiva ei kuitenkaan ole aivan harmiton. Iän myötä ja polven kuluessa Bakerin kystaa alkaa esiintyä yhä enemmän. Kun kysta on iso ja kiinteä ja se painaa ympäröiviä rakenteita, siitä voi aiheutua huomattavaa kipua.

Hoidossa avainasia on saada selville Bakerin kystan syy ja hoitaa se. Lepo ja nivelen rauhoitus on ensimmäinen toimenpide ja joskus kystanestettä joudutaan punktoimaan pois. Kun kierukkavamma hoidetaan tähystyksellä kuntoon, paranee kystakin samalla. Limapussin poistaminen tulee kyseeseen vain harvoin. Eric Linko painottaa, että Bakerin kystassakin polvi pitää aina tutkia kokonaisuutena. Kystaa ei pidä tuijottaa liikaa.

Esko Heikkinen