Menu

Atooppinen ihottuma, nokkosihottuma ja ruoka-allergiat

Atooppinen ihottuma on lasten yleinen ihosairaus, jota esiintyy nykyisin joka neljännellä lapsella. Se on synnynnäinen, perinnöllinen ihon tulehdussairaus, tosin lievemmissä tapauksissa voidaan puhua lähinnä ihon ominaisuudesta. Atooppisen ihon tärkein hoitomuoto on rasvaaminen.

Atooppinen ihottuma puhkeaa useimmiten jo imeväisiällä, tavallisesti muutaman kuukauden iässä. Yleinen ensioire on poskien karhea ja punoittava ihottuma. Pikkulapsilla ihottuma ilmenee usein sekä kasvoissa että vartalolla. Varhainen pikkulasten ihottuma lievittyy tavallisesti 2 - 3 ikävuoden tienoilla. Esikoulu- ja kouluiässä atooppinen ihottuma ilmenee yleensä taiveihottumana ylä- ja alaraajoissa.

Atooppinen iho on kuiva ja herkkä reagoimaan erilaisille ärsykkeille. Kun iholle ilmaantuu punoittavia, rosoisia usein kutisevia läikkiä, puhutaan atooppisesta ihottumasta. Ihottuman pahenemisvaiheita voivat aiheuttaa erilaiset tekijät kuten talvinen ilmasto, ruokayliherkkyydet ja stressi. Kaikkein pahin ihottumaa pahentava tekijä on ihon hankaaminen ja raapiminen.

Kylvyn jälkeen atooppinen iho rasvataan hajusteettomalla perusvoiteella.

Atooppisen ihottuman hyvän hoidon perustana on säännöllinen kosteusvoiteiden käyttö. Ihottuman pahenemisvaiheissa käytetään lyhyitä kuureja kortisonivoiteita. Lastenlääkärin puoleen on syytä kääntyä mikäli ihottuma ei pysy kurissa lyhyillä kortisonivoidekuureilla tai kun epäillään ruokayliherkkyyttä ihottuman pahentajaksi.

Nokkosihottuma ei yleensä ole allergiaa

Noin joka kymmenes lapsi kärsii jossain vaiheessa lapsuutta nokkosihottumasta. Iho kutiaa ja punoittaa, ja iholle nousee vaaleita, ihosta koholla olevia näppylöitä, jotka usein laajenevat laajoiksi paukamiksi. Nokkosihottuman muoto ja laajuus vaihtelevat muutamista näppylöistä yleistyneeseen koko vartalon ihottumaan. Nokkosihottuman kesto vaihtelee muutamasta minuutista kuukausiin, jopa vuosiin. Nokkosihottumat voidaan jaotella keston mukaan akuuttiin (kesto alle 6 viikkoa) ja krooniseen (kesto yli 6 viikkoa).

Lasten nokkosihottuma on yleensä akuutti ja menee tavallisesti ohitse viimeistään parissa viikossa. Nokkosihottumaa luullaan hyvin usein allergiseksi reaktioksi, jota se kuitenkin on erittäin harvoin. Useimmiten akuutti nokkosihottuma on infektion laukaisema, mutta se voi joskus olla myös allergian tai muun sairauden oire, hyvin usein sen syy jää epäselväksi. Akuuttia nokkosihottumaa hoidetaan oireita rauhoittavalla antihistamiinilla kunnes ihottuma on itsestään rauhoittunut. Mikäli lapsen nokkosihottuma kestää yli kuusi viikkoa on se aihe tarkempiin tutkimuksiin.

Ruoka-allergia häviää yleensä iän myötä

Noin kaksi tai kolme sadasta lapsesta saa ensimmäisenä elinvuotenaan oireita ruoasta. Oireet ovat iho-oireita, kuten atooppista ihottumaa tai urtikariaa, tai ruoansulatuskanavan allergiaoireita, kuten mahakipua, ripulia ja oksentelua. Usein oireita on sekä iholla että ruoansulatuskanavassa.

Oireet johtuvat tavallisimmin allergiasta lehmänmaidon valkuaisaineille, joille pikkulapsi altistuu ensimmäisenä. Oireita voivat aiheuttaa myös kananmunan valkuainen, kotimaiset viljat ja soija. Maito-, muna- ja vilja-allergiat häviävät yleensä iän myötä, ja ne ovatkin harvinaisia kolmannen ikävuoden jälkeen. Joidenkin ruoka-aineiden, kuten kalan, maapähkinän ja muiden pähkinöiden, aiheuttama allergia paranee harvemmin.