Menu

Apua kuukautisvuoto-ongelmiin

Liiallinen, epäsäännöllinen tai häiritsevä kuukautisvuoto on gynekologinen ongelma, johon on syytä hakea apua. Usein vaivan taustalta löytyy polyyppi. Se on hoidettavissa kohtuontelon tähystyksellä eli hysteroskopialla. 

Yleisin syy hysteroskopiaan on se, että kohdun limakalvo ei toimi normaalisti. Sen seurauksena vuoto on runsasta, epäsäännöllistä tai jatkuvaa. Tähystyksessä kamera eli tähystysoptiikka ja leikkausinstrumentti viedään kohtuun ilman viiltoa. Toimenpide on useimmiten operatiivinen, sillä löydös ja diagnoosi on tehty jo aiemmin.

Gynekologi Markku Ahon mukaan runsaista, poikkeavista tai epäsäännöllisistä vuodoista ei kannata kärsiä turhaan. Vuotojen aiheuttaja on syytä selvittää. 

Hoito voi olla helppo ja parantaa elämänlaatuasi huomattavasti.

- Runsaiden vuotojen aiheuttaja on useimmiten polyyppi tai myooma. Molemmat voidaan havaita ultraäänitutkimuksessa, minkä jälkeen ne voidaan poistaa kohtuontelon tähystyksessä höyläämällä.

Toimenpide on kokeneelle lääkärille rutiinia, mutta useimmille potilaille uusi asia.

- Tähystys tehdään päiväkirurgisesti, ja se kestää vain noin 15 minuuttia. Potilas ei yleensä tarvitse edes sairauslomaa.

Hän rohkaisee vuoto-ongelmista kärsiviä tutkituttamaan tilanne eikä tyytyä ajatukseen, että vaiva on perinnöllinen. Lääketiede kehittyy jatkuvasti. 

- Hoito voi olla helppo ja parantaa elämänlaatuasi huomattavasti.

VAARATTOMAT POLYYPIT 
 

Polyyppi on limakalvon liikapullistuma. Niitä esiintyy yleisesti siellä missä limakalvojakin, yhtä hyvin nenässä kuin kohdussa. Kohdun polyypit voivat aiheuttaa runsaita vuotoja. Ne eivät ole vaarallisia, mutta sitäkin kiusallisempia.

Myoomat puolestaan ovat kohdun lihasseinämän kasvaimia. Oireettomina ne ovat harmittomia eivätkä vaadi hoitoa, mutta oireillessaan ne on syytä poistaa. - Tietysti runsaisiin vuotoihin on myös olemassa hormonaalisia syitä. Joskus kohtuontelon tähystys tehdään muiden sairauksien poissulkemiseksi.


NYKYAIKAISET INSTRUMENTIT
 

Tähystyksessä polyypit poistetaan höyläämällä. Resektori on instrumentti, jossa on vastuslanka. Sillä polyyppi tavallaan sulatetaan pois. Uudempaa teknologiaa edustaa vaporisaattori. Nimensä mukaisesti vaporisaattori "höyrystää" löydöksen pois.
 

- Menetelmä valitaan tapauskohtaisesti muutoksen koon ja laadun mukaan, Markku Aho kertoo ja kiittää Diacorin investointeja lääketieteen uusimpaan teknologiaan.
 
- Tähystysleikkauksissa käytössämme olevat videotornit ja kamerat ovat alansa huippuluokkaa. Uudenaikaiset välineet ovat luotettavia ja potilasystävällisiä ja helpottavat lääkärin työtä oleellisesti.