Menu

Kansainvälinen tyttöjen päivä: Gynekologi suosittelee HPV-rokotusta

Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ehkäisevä papilloomavirus- eli HPV-rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa maksuton 11–12-vuotiaille tytöille. Sen ohella kuka tahansa voi ostaa rokotteen reseptillä apteekista.

Suosittelen sen ottamista varauksetta. Rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Myös pojat kannattaisi rokottaa, koska silloin saataisiin kattava laumaimmuniteetti, joka suojelisi myös rokottamattomia. Australiassa näin tehdään jo, sanoo gynekologisten syöpien erikoislääkäri Ilkka Räisänen Diacorista.

Rokote estää papilloomavirustartuntoja ja tehoaa parhaiten ennen sukupuolielämän aloittamista annettuna. Myöhemminkään otettuna siitä ei ole haittaa, mutta välttämättä rokotussuoja ei enää toimi.

Korostan, että kyseessä on rokote syöpää eikä sukupuolitauteja vastaan. Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia naisista altistuu elämänsä aikana HPV-virukselle. Pienelle osalle näistä kehittyy vakavampi syövän esiaste tai syöpä. Valitettavasti tietynlainen ”rokotteet ovat pahasta” -ajattelu on saanut meillä turhan paljon jalansijaa, Räisänen arvioi.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi pistosta, joiden välin tulee olla vähintään viisi kuukautta. Jos tyttö on yli 15-vuotias, annoksia annetaan kolme. Rokottamisella saadaan kestävä suoja ja toistaiseksi ei ole katsottu, että uusintarokotuksille olisi aihetta. 

Rokote ehkäisee parhaiten kohdunkaulan syöpää, mutta vähentää muitakin sukupuolielinten, peräaukon ja kaulan alueiden syöpiä. Sen haitat ovat minimaaliset, korkeintaan lieviä pistosalueen paikallisoireita kuten kipua, punoitusta ja turvotusta.

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Gynekologi