Käsikirurgiset toimenpiteet

Käsikirurgi hoitaa kyynärvarren, ranteen, käden ja sormien sairauksia ja vammoja. Yläraajojen murtumissa, nivelten sijoiltaanmenoissa, nivelsidevammoissa, avovammoissa ja haavoissa on syytä konsultoida käsikirurgia hoitolinjoista jo mahdollisimman alkuvaiheessa. Haavoihin saattaa liittyä erilaisia jänne-, hermo- ja verisuonivammoja, joissa tarvitaan käsikirurgista erityisosaamista. Nopea hoitoon pääsy ja oikea-aikainen hoito edistävät toipumista ja nopeuttavat vamman paranemista. 

Käsikirurgiassa hoidon tärkein päämäärä on käden toiminnan mahdollisimman täydellinen palauttaminen. Se ei aina välttämättä tarkoita leikkaushoitoa. Usein konservatiivinen eli ei-leikkauksellinen hoito tuottaa parhaan toiminnallisen lopputuloksen. Hoito saattaa olla esim. tukilasta tai kuntoutus yhteistyössä fysioterapeutin tai toimintaterapeutin kanssa. Mikäli leikkaukseen kuitenkin päädytään, voidaan valtaosa käsikirurgisista leikkauksista toteuttaa päiväkirurgisena leikkauksena. 

Lisätietoa löydät meidän asiantuntijoiden artikkeleista Diacorin asiakaslehdissä. 

 

Yläraajan hermojen pinnetilat

Tavallisimpia käsikirurgisia sairauksia ovat yläraajan hermojen pinnetilat, jotka aiheuttavat käden puutumista, kipua ja joskus kömpelyyttä tai voimattomuutta. Näistä hermopinteistä tavallisimpia ovat rannekanavaoireyhtymä (karpaalitunnelisyndrooma eli syndrooma canalis carpi) ja kyynärhermon pinne kyynärtaipeessa (sulkussyndrooma). Yleensä diagnoosi varmistuu nk. hermorata- eli ENMG-tutkimuksella.

Päiväkirurginen leikkaushoito tapahtuu pinteen vapautusleikkauksessa, jolloin avataan hermoa puristavat rakenteet rannekanavassa. Leikkaushoitoa tulee harkintaa, kun konservatiivinen hoito ei tuota tulosta tai oireet ovat voimakkaita tai eteneviä. 

 

Käden hyvänlaatuiset kasvaimet ja pehmytkudosmuutokset

Käden hyvänlaatuiset kasvaimet ja pehmytkudosmuutokset ovat yleisiä. Esimerkkinä näistä mainittakoon ranteen ganglio eli hyytelörakko, joka on yleensä kivuton pullistuma tavallisimmin ranteen selkäpuolella.

 

Käden ja ranteen nivelrikko

Kädessä ja ranteessa voi esiintyä myös nivelrikkoa eli -kulumaa. Osa nivelrikosta liittyy vamman jälkitilaan, mutta osa kehittyy ilman ulkoista syytä. Tyypillisimpiä ovat peukalon tyvinivelen nivelrikko, jota esiintyy erityisesti naisilla, sekä käden pikkunivelten nivelrikko. Oireena on kipua, nivelten turpoamista ja joskus asennon muuttumista. Oireita voidaan lievittää lääkityksellä, lastoituksilla, pistoshoidolla tai viime kädessä leikkauksella. Varsinkin peukalon tyvinivelen ja sormien kärkinivelten nivelrikkoleikkaukset kuuluvat tavallisimpiin käsikirurgin tekemiin toimenpiteisiin.

 

Kämmenkalvon kureuma

Kämmenkalvon kureuma (Dupuytrenin kontraktuura) on tavallisempi miehillä. Se aiheuttaa kovan kivuttoman juosteen kämmeneen, mikä vetää sormea koukkuun. Se voidaan hoitaa leikkauksella, jossa juoste poistetaan kokonaisuudessaan. Käden ruiskutushoito sopii valikoiduissa tapauksissa kurovan jousteen hoidoksi. Siinä kollagenaasia ruiskutetaan sormea koukistavaan juosteeseen. Ruiskutusta seuraavana päivänä lääke on pehmittänyt juosteen niin, että sormi voidaan oikaista. Tällä uudella hoitomuodolla vältetään kohtalaisen ison leikkaushaavan jälkihoito.

 

Käden rasitusvammat, jännetuppitulehdus

Yläraajassa esiintyy myös rasitusperäisiä sairauksia, jotka voivat liittyä esim. urheiluharrastuksiin tai työn ergonomiaongelmiin ja toistoliikkeisiin. Tällaisia ovat esim. sormien koukistajajänteiden jännetuppitulehdukset, mikä aiheuttaa nk. napsusormioireen, tai tenniskyynärpää eli epikondyliitti, mikä aiheuttaa kyynärpään ulkosyrjän kipua. Jännetuppitulehdus hoidetaan akuutissa vaiheessa levolla, joskus jopa lastoituksella. Kortisonipistos saattaa joskus nopeuttaa paranemista. Leikkaus on aiheellinen, mikäli muu hoito ei paranna oireita tai vaiva uusii. Tenniskyynärpäävaivan hoito on lähes poikkeuksetta ei-leikkauksellinen: lepo, lastat, lääkehoito, kortisonipistokset, fysioterapeuttinen hoito ja ergonomiakorjaukset.

 

 

 

 

Diacor Facebook Best Workplaces Europe 2013 Suomen paras työpaikka 2013 Suomen paras työpaikka 2012 Suomen paras työpaikka 2011